Bahan:-
Kulit popia secukupnya (saya guna 1
paket habis)
minyak utuk menggoreng
sedikit tepung gandum (saya guna 1
sudu besar)
sedikit air (agak2 untuk pekatkan
tepung)
Inti Popia:-
Udang (letak suka hati,xtau berapa
gram ke apa ke.huhu) – hiris halus2
1 batang carrot – potong halus2
1 mangkuk kobis – hiris halus2
kacang panjang (saya letak dalam 6 batang) - potong halus
cili merah(saya masukkan sikit
saja,dalam 2batang) - potong halus2
1 labu bawang besar - cincang halus
1 ulas bawang putih - cincang
sedikit minyak (mmg letak sikit
sangat dalam 1 sudu ke)
garam
Cara Membuat:-
Panaskan minyak, tumis bawang putih
dan bawang besar hingga wangi. Masukkan udang dan carrot. Kacau. Masukkan
kobis, kacang panjang dan garam. Kacau. Bila sayur telah lembut, tutup api.
Tuangkan bahan ke dalam tapisan, biarkan air sayur yang digoreng tadi turun.
Ambil kulit popia dan letak intinya. Gulung,ala macam buat kuih ketayap.Gam hujung
dengan bancuhan tepung tadi. Goreng dalam minyak yang banyak hingga kekuningan
dan angkat.pastikan minyak betul2 panas baru umphhh….
Bahan Sos :-
(agakan je ni..pandai2 bajet sendiri)
2 sudu besar cili mesin
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar cuka
1 sudu besar gula
Minyak agak2 ye
Garam
Letak bijan…SIAP!!
Resepi ni adalah adunan dan campuran
hasil daripada tengok blog orang lain,Tanya orang dan eksperimen
sendiri.hehe.jadi ini adalah hasil selepas kajian.haha.cuba la…pasti menjadi;)
No comments:
Post a Comment